Tradycyjne kominki to urządzenia przeznaczone do ogrzewania pomieszczeń za pomocą drewna. Nie może to być jakiekolwiek drewno – producent kominków informuje, jakie warunki powinien spełniać opał stosowany w jego urządzeniach grzewczych. Zaleceń producenta należy przestrzegać.
Jaki opał do kominka? Różne rodzaje kominków
Zacznijmy od tego, że brak możliwości wybudowania tradycyjnego kominka nie oznacza, że raz na zawsze należy zrezygnować z planów posiadania kominka w swoim domu czy mieszkaniu. Na rynku dostępne są również kominki elektryczne, czyli wykorzystujące energię elektryczną, a także biokominki, czyli urządzenia, w których spala się biopaliwo. Oprócz tego mamy kominki na pellet, czyli biomasę powstałą ze sprasowanych pod wysokim ciśnieniem odpadów roślinnych.
Kominek w budynku mieszkalnym
Tradycyjne kominki na drewno są oczywiście najpopularniejsze, ale należy pamiętać, że montaż takiego urządzenia możliwy jest tylko wtedy, gdy budynek spełnia określone wymagania techniczne. Są to wymagania dotyczące m.in. wymiarów pomieszczenia, sposobu rozmieszczenia przewodów kominowych, wentylacji i nośności podłogi. Jeśli warunki zostaną spełnione, wkład kominkowy zamontowany, a obudowa ukończona, można rozpocząć korzystanie z kominka. W tym celu należy zgromadzić dobrej jakości opał.
Gdzie kupić dobrej jakości drewno kominkowe?
Istnieje wiele metod gromadzenia drewna na opał. Drewno można nabyć na składach opału, w marketach budowlanych, w zakładach przetwórstwa drzewnego, a także od osób prywatnych. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by drewno przygotować we własnym zakresie. Wówczas mamy pewność, że jest to drewno zdrowe, wole od zanieczyszczeń i zostało pocięte na kawałki odpowiedniej wielkości.
Jakie warunki powinno spełniać drewno do kominka?
Nowoczesne wkłady kominkowe radzą sobie ze spalaniem opału gorszej jakości, ale producenci kominków zdecydowanie odradzają prowadzenie takich eksperymentów. Zły opał powoduje powstawanie osadu, który zanieczyszcza wkład i przewody kominowe. Z kominka wydostają się brzydkie zapachy i niepokojące dźwięki, pojawia się problem z utrzymaniem ognia i czystości szyby kominkowej. Stosowanie opału złej jakości oznacza również straty finansowe.
Niezależnie od tego, czy w domach znajdują się tradycyjne kominki, czy też nowoczesne kominki z płaszczem wodnym, drewno kominkowe powinno być suche. Okres sezonowania powinien wynosić co najmniej rok. Poza tym drewno kominkowe należy przygotowywać z drzew zdrowych, wolnych od pleśni, szkodników, niezanieczyszczonych farbami czy innymi środkami chemicznymi. Ważny jest również gatunek drewna. W kominku palimy drewnem drzew liściastych, gdyż iglaste mają za dużo żywicy. Najlepsze są gatunki twarde, takie jak dąb, jesion czy grab. W domowym kominku sprawdzi się również drewno drzew owocowych.
Recent Comments